Cuatromadera
Image default
Sports / Soccer

Wat is de oorsprong van alledaagse dingen als dozen?

Elk huis heeft, op een of ander moment, gebruik gemaakt van (kartonnen) dozen. Het is een eenvoudig en toch handig item dat in verschillende maten verkrijgbaar is. Het is erg handig voor het verpakken en bewaren van een verscheidenheid aan dingen zoals voedsel, kleding en zelfs bouwmateriaal.

Dozen al eeuwenoud

Iets dat op de huidige kartonnen dozen lijkt, werd al in de 15e eeuw in China uitgevonden. Het was gemaakt van papyrus en als zodanig was het licht, duurzaam en veilig voor de opslag van huishoudelijke artikelen. Dit type doos was in gebruik tot de 19e eeuw toen Sir Malcom Thornhill, een Engelse industrieel, een doos van dik, zwaar en duurzaam papier, karton genaamd, begon te maken. Al in 1817 begon hij met de commerciële productie van de kartonnen doos. Ze werden echter pas in de jaren 1850 een commercieel succes, toen Kellogg, een graanproducent, ze begon te gebruiken voor het verpakken van zijn product. Een decennium eerder werden de dozen gebruikt voor het vervoer van motten en eieren van Japan naar Europa.

De ontwikkeling vordert gestaag

Dit alles terwijl de papiersoort in kartonnen dozen glad was. In 1856 vonden de Engelse zakenmensen Edward Allen en Edward Healey golfkarton uit als voering voor de hoge hoeden die ze verkochten. Volgens Wikipedia, de online gratis encyclopedie, begon het gebruik van golfkartonnen platen in 1871. De Amerikaanse zakenman Albert Jones, de eerste persoon die een patent voor dat type karton kreeg, gebruikte het om flessen en glazen lampen in te pakken. Het was op dit moment slechts een bord omdat het eenzijdig was. Drie jaar later maakte de Amerikaanse uitvinder Oliver Long een doos met tweezijdige folie, wat eigenlijk het ontwerp is van de kartonnen doos die iedereen tegenwoordig gebruikt.

Een ongeluk met een goede afloop

In 1879, in een in New York gevestigde papierwarenfabriek van de in Schotland geboren Robert Gair, gebeurde er een ongeluk. Een persregel die te hoog was geplaatst en door duizenden papierzakken was gesneden in plaats van ze te kreuken. Dit ongelukkige voorval leidde tot het ontstaan van de vouwbare kartonnen dozen.

Huizenbouw

Het meest innovatieve gebruik van kartonnen dozen tot nu toe is door de Australische architect Peter Ryan, die ze gebruikte om een huis te ontwerpen en te bouwen. 
Ben je op zoek naar dozen in allerlei soorten en maten? Neem dan zeker even contact op met de professionals van de Dozenhal. Zij beheren een uitgebreid assortiment van meer dan 2.500 formaten. En personaliseren of op maat gemaakt, behoort ook tot de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Geen fouten meer

Adviesbureaus op agrarische gebied.

Een schouderbrace tegen de pijnklachten