Cuatromadera
Image default
Bedrijven

Wat zijn de verschillen tussen curatele, bewindvoering Hengelo en mentorschap?

Curatele, bewindvoering Hengelo en mentorschap zijn verschillende maatregelen om mensen te beschermen die zelf niet goed beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Het zijn alle drie vormen waarbij de financiën uit hanen worden geven aan iemand anders.

Curatele voor financiële en persoonlijke beslissingen

Curatele is voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen en voor wie beschermingsbewind en/of mentorschap niet volstaat. Een curator beslist over geld, verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de betrokkene. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam. Alle lopende ondercuratelestellingen staan in het openbare curatele- en bewindregister. Daarnaast heb je ook nog bewindvoering Hengelo voor financiële beslissingen. Bewindvoering Hengelo is voor mensen die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen. De beschermingsbewindvoerder beheert het geld en de goederen van de betrokkene. bewindvoering Hengelo  kan wegens verkwisting of het hebben van problematische schulden worden ingesteld. Deze bewinden staan in het openbare curatele- en bewindregister. Nog een andere vorm dan bewindvoering Hengelo is mentorschap. Mentorschap is voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen. De mentor beslist over de verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de betrokkene.

Handelingsbekwaam of handelingsonbekwaam

Iedereen van 18 jaar is volgens de wet meerderjarig en handelingsbekwaam. Dit betekent dat iemand voor het verrichten van rechtshandelingen geen toestemming nodig heeft van zijn wwettelijke vertegenwoordigers, ouder(s) met gezag of voogd. Bijvoorbeeld bij het huren of kopen van een huis. Of bij het afsluiten van een telefoonabonnement. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam, behalve voor de uitzonderingen die de wet noemt. Iemand die onder bewindvoering Hengelo kan daarover alleen beschikken met medewerking van de beschermingsbewindvoerder. Of met een machtiging van de kantonrechter. Dit zijn dus de belangrijkste verschillen tussen onder curatele staan, bewindvoering Hengelo en mentorschap.Gerelateerde artikelen

Uw laatste afscheid goed geregeld bij uw Uitvaart in Utrecht

Verschillende soorten horloges uit de vroege geschiedenis

Stukadoor Enschede: past deze enorme klus in de huidige planning?