Cuatromadera
Image default
Marketing

Wat is een responsive design en waarom is het belangrijk?

Het internet is de afgelopen jaren enorm veranderd. Het aantal apparaten waarmee mensen online gaan is enorm gegroeid en ook de manier waarop mensen het internet gebruiken is anders geworden. Vroeger was het zo dat mensen alleen achter hun desktopcomputer zaten om gebruik te maken van het internet. Tegenwoordig zijn er laptops, tablets, smartphones en veel meer apparaten waarop mensen online zijn. Een responsive design zorgt ervoor dat jouw website op optimale wijze wordt weergegeven op elk apparaat. In deze blog leggen we je uit wat een responsive design precies is, hoe het werkt en waarom wij vinden dat elke website eigenaar hierin moet investeren.

De betekenis van een ‘responsive design’

Een responsive design is een manier om een website te ontwikkelen zodat deze zich automatisch aanpast aan het scherm van het apparaat waarop de website wordt bekeken. Een website met responsive design heeft dus niet alleen een optimale weergave op een desktopcomputer of laptop, maar ook op een tablet en smartphone. Hierdoor wordt de gebruikerservaring op elk apparaat geoptimaliseerd.

Hoe werkt een responsive design?

Een responsive design past zich aan door gebruik te maken van zogenaamde mediaqueries. Hiermee weet de website welk apparaat gebruikt wordt en past deze de weergave daarop aan. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ‘fluid grids’. Dit zijn flexibele banden waarbij de grootte van de elementen op de pagina mee kunnen veranderen met de grootte van het scherm. Zo blijft de content op elk apparaat op de juiste manier leesbaar en overzichtelijk.

De drie pijlers van een responsive design

Een responsive design is opgebouwd uit drie pijlers: flexibele grids, flexibele afbeeldingen en mediaqueries. Flexibele grids, zoals hierboven genoemd, zorgt ervoor dat de grootte en positie van elementen op de pagina meebewegen met de grootte van het scherm. Flexibele afbeeldingen zorgt ervoor dat de afbeelding zich ook aanpast aan de grootte van het scherm, zodat deze altijd goed zichtbaar blijft. Mediaqueries zijn de stukjes code die ervoor zorgen dat de website herkent op welk apparaat deze bekeken wordt.

Waarom je volgens ons moet investeren in een responsive design

Een responsive design zorgt voor een optimale gebruikerservaring op elk apparaat. Dit is belangrijk omdat steeds meer mensen gebruik maken van hun smartphone of tablet om te surfen op het internet. Ook Google hecht veel waarde aan responsive design en heeft bevestigd dat websites met responsive design beter scoren in de zoekresultaten. Een responsive design is dus niet alleen goed voor de gebruikerservaring, maar ook voor de vindbaarheid van jouw website.

In het kort

Een responsive design is een manier om een website te ontwikkelen zodat deze zich automatisch aanpast aan het apparaat waarop de website bekeken wordt. Dit gebeurt door gebruik te maken van mediaqueries en flexibele grids en afbeeldingen. Een responsive design zorgt voor een optimale gebruikerservaring en is daarom belangrijk voor de vindbaarheid en het succes van een website.

Meest voorkomende vragen

1. Moet ik een aparte website maken voor mobiele apparaten?
Nee, dat is niet nodig met een responsive design. De website past zich automatisch aan aan elk apparaat.

2. Is het duur om een responsive design te laten maken?
Het ligt eraan aan wie je het vraagt en wat er precies moet gebeuren. Over het algemeen valt het wel mee, zeker als je bedenkt dat een responsive design de gebruikerservaring optimaliseert en zorgt voor een betere vindbaarheid in zoekmachines.

3. Kan ik mijn huidige website upgraden naar een responsive design?
In de meeste gevallen is dat wel mogelijk. Neem contact op met een webdesigner om te bespreken hoe dit in jouw geval het beste aangepakt kan worden.

Conclusie

Een responsive design is een belangrijk onderdeel van een succesvolle website. Het zorgt voor een optimale gebruikerservaring en is daarom goed voor de vindbaarheid en het succes van een website. Een responsive design kan met behulp van mediaqueries, flexibele grids en flexibele afbeeldingen worden gerealiseerd. Het kan in de meeste gevallen ook worden toegepast op een bestaande website. Als je wil dat jouw website ook op mobiele apparaten optimaal werkt, is het een goed idee om te investeren in een responsive design.