Cuatromadera
Image default
Huishoudelijk

Inductie kookplaat installeren: Hoe het werkt, voordelen en indicaties!

Inductie kookplaat is momenteel de meest moderne en technologische optie op de markt. Het is een soort kachel die geen gebruik maakt van roosters omdat hij geen vlammen produceert en dus ook geen gas nodig heeft. De prijs ervan is uiteindelijk hoger, maar het is al populairder en betaalbaarder geworden. Lees meer over de voordelen van het inductie kookplaat installeren.

 

Hoe de inductiekookplaat werkt

De werking van de kookplaat door inductie gebeurt in principe door een magnetisch veld (zoals dat wordt opgewekt door magneten). Binnenin het apparaat bevindt zich een spoel die een hoge elektrische spanning genereert. In plaats van de warmte die wordt opgewekt en naar de kookplaat wordt gestuurd door middel van vlammen, worden er echter elektromagnetische golven uitgezonden.

In de pot worden dan nieuwe en kleinere magnetische stromen opgewekt die beweging en botsing tussen de moleculen veroorzaken. Zo wordt, in tegenstelling tot conventionele kachelmodellen, de warmte die gebruikt wordt voor de bereiding van voedsel direct in de pan geproduceerd.

 

Het grote hoogtepunt van het Inductie kookplaat installeren is dat daarin alleen de pan opwarmt (daar wordt immers de warmte opgewekt). De kookplaat wordt om deze reden als superveilig beschouwd: hij verwarmt niet. Je kunt er zelfs je handen op leggen, en geen brandwonden.

 

Algemene kenmerken

Dit type kookplaat is verkrijgbaar in verschillende maten: van één tot vijf branders, om de flexibiliteit op het moment van de keuze te garanderen. De branders zijn ontworpen volgens het oppervlak dat in contact moet komen met de potten.

Bovendien moet het materiaal ervan magnetisch zijn (magneten aantrekken) – zoals ijzer, dat kan worden gegoten of geëmailleerd – en de vlakke bodem om het nodige contact met het oppervlak van de kachel te verzekeren.

De inductiekookplaatmodellen variëren van benchtop tot tafelmodel, die geen enkele vorm van installatie nodig hebben (ze werken als draagbare kachels, eenvoudigweg door ze te ondersteunen op een plat en stevig oppervlak).

Zoals we al zeiden, inductie is elektrisch. Daarom moeten beide modellen dicht bij een bepaald stopcontact of zelfs kanaal worden gebruikt voor directe aansluiting op de bedrading. Maar wees voorzichtig: in dit geval is de evaluatie en het werk van een professionele elektricien onontbeerlijk. De inductie kookplaat installeren op ongeschikte plaatsen brengt een risico op ongevallen met zich mee.

De inductie kookplaat installeren is een hoge investering, ja, maar het biedt tal van voordelen en kan efficiënt voldoen aan uw dagelijkse behoeften.

 

Gerelateerde artikelen

Eikenhouten tafel om jouw interieur eensgezind te maken

Een statement maken in je huis met een taatsdeur

Radiatorombouw op maat laten maken is een goede manier om je interieur af te maken.