Er komt een moment in je leven dat je kennismaakt met whisky. Misschien was het een goedkope whisky, die je niet geweldig vond. Maar als je dit leest is de kans groot dat je een goede whisky hebt getroffen. Een whisky die je liefde voor de drank heeft opgewekt. Je onderzoekt de verschillende smaken en stijlen en wilt steeds meer over whisky te weten komen. Dan kom je vanzelf bij de vraag: hoe wordt whisky gemaakt?
Hoe groot de verscheidenheid tussen de verschillende whisky-soorten ook is, de productie van whisky bestaat uit een aantal vaste stappen.
Het maken van whisky begint met malting (mouten). Door het graan te weken in water gaat het graan ontkiemen. Hierbij verandert zetmeel in suiker. Na een tijdje gaat de grondstof de oven in (kiln) om te drogen. Sommige ovens worden met kolen gestookt, andere met turf, wat voor die specifieke “peaty” smaak zorgt.
Vervolgens wordt het gemoute graan gezeefd en gemalen tot iets dat grist heet. Door hieraan heet water toe te voegen ontstaan mash (beslag) en wort (suikerwater). De wort komt vervolgens terecht in een grote bak (de washback) waar gist wordt toegevoegd. De vergisting begint, totdat na een paar dagen (tot wel 90 uur) een drank met 7-10% alcohol ontstaat. Hoe langer de vergisting, hoe fruitiger de whisky meestal is.
Nu begint het destilleren in die grote koperen ketels die je waarschijnlijk wel eens gezien hebt. Whisky wordt dubbel gedestilleerd, sommige soorten zelfs drie keer. Door het destilleren verdampt water. Het alcoholpercentage stijgt naar ongeveer 20% bij de eerste gisting en 70% bij de tweede gisting.
Na de destillatie wordt de drank gesplitst, zodat het eindproduct zo zuiver mogelijk is. Vervolgens moet het minimaal 3 jaar rijpen (maar langer is beter) op houten vaten. Het gekozen vat heeft veel invloed op de smaak. Zo laten sommige producenten een deel van hun whisky rijpen op eikenhout en een ander deel op oude rumvaten. Het resultaat zijn twee verschillende whisky die duidelijk verwant zijn, maar een heel eigen karakter hebben.
Tenslotte wordt de whisky gebotteld, zodat hij zijn weg naar de winkel kan vinden. En uiteindelijk naar de echte whisky-liefhebber. Naar jou dus.