Cuatromadera
Image default
Woning en Tuin

Heb je gordijnen nodig als je jaloezieën hebt?

Gaan gordijnen en jaloezieën samen?

Deze vraag wordt inderdaad vaak gesteld. Het antwoord is een volmondige ja! Als ze samen gebruikt worden, kunnen jaloezieën en gordijnen een veelzijdige inrichting vormen, terwijl ze ook voldoende licht tegenhouden en privacy regelen. In de loop der jaren zijn moderne soorten raambekleding steeds populairder geworden. Gordijnen daarentegen zullen nooit uit de mode raken, hoe oud ze ook zijn. Het zijn traditionele raamdecoraties die aan moderne vormgeving en smaak kunnen worden aangepast. We zullen nog vele generaties lang gebruik kunnen maken van gordijnen.

Zijn gordijnen uit de mode?

Gordijnen gaan niet snel uit de mode. Ze blijven actueel en kunnen zowel in een moderne als in een klassieke inrichting gebruikt worden. Gordijnen zijn traditionele raambekleding die zowel mooi als nuttig is. Onze ramen profiteren van hun multifunctionaliteit, veelzijdigheid, betaalbaarheid, en efficiëntie. Hier is een lijst van enkele van de kenmerkende voordelen van gordijnen om je te helpen begrijpen waarom ze niet uit de mode zijn:

Voor extra veiligheid

Gordijnen kunnen gebruikt worden om de ramen in je huis te bedekken. Dit houdt de inkijk tegen en biedt de privacy die jij en je gezin nodig hebben.

Hulp bij isolatie

Gordijnen kunnen helpen om een kamer te isoleren. Met hun verschillende kwaliteiten van stoflagen kunnen ze warmtewinst en warmteverlies in een ruimte beperken. Ze zijn twee keer zo doeltreffend als vensterjaloezieën bij het regelen van de kamertemperatuur.

Bepalen de lichtinval

Gordijnen kunnen gebruikt worden om al het licht tegen te houden en uit een kamer te houden. Je kunt ze ook gebruiken om de hoeveelheid natuurlijk licht die binnenkomt aan je voorkeuren aan te passen, als je ze helemaal of gedeeltelijk opent.

Om de omvang van een kamer te veranderen

Gordijnen kunnen niet alleen de lichtinval beïnvloeden, maar ook de zichtbare afmeting van een kamer variëren of veranderen. Je kunt gordijnen gebruiken die dezelfde kleur hebben als de muren om een ruimte groter te laten lijken. Het hoeft niet precies dezelfde kleur te zijn, maar het moet wel binnen hetzelfde bereik liggen.

Verdedig je tegen lawaai en geluiden

Geluidswerende gordijnen kunnen, net als tapijten, fungeren als een buffer tegen lawaai en geluid. Ze kunnen helpen bij het verwijderen van lawaai en het verminderen van trillingen in elke kamer waar ze aangebracht zijn.

Decoratie

Gordijnen hebben de kracht om het uiterlijk van je huis te veranderen. Ze hebben het vermogen om het gevoel en de aanblik van een ruimte te veranderen, waardoor deze geraffineerder en aantrekkelijker wordt. Het is een van de eenvoudigste en meest kosteneffectieve methoden om een plaats aantrekkelijker te maken. Daarnaast is het ook mogelijk om decoratieve gordijnrails te kiezen om je gordijnen aan op te hangen, daarmee maak je de ruimte nog sfeervoller.

Gordijnen of jaloezieën: wat heeft de voorkeur?

Hoewel gordijnen een superieure lichtregeling bieden, kunnen in een kleinere kamer jaloezieën praktischer zijn. Als je voor jaloezieën kiest, maak het dan langer en breder dan het raam om te voorkomen dat er licht naar binnen lekt. Gordijnen moet je zo dicht mogelijk tegen het plafond hangen.

De factoren die van invloed zijn op de te gebruiken raamdecoratie

Overweeg de hoeveelheid ruimte in de kamer

Gordijnen over de volle lengte, ofwel gevoerd, ofwel doorschijnend, kunnen vaak grote woon-, eet- en slaapkamers mooier doen lijken. Jaloezieën zijn vaak beter geschikt voor kleinere kamers, zoals keukens en badkamers.

De eisen voor lichtinval

Voor slaapkamerramen zijn vaak twee stoflagen nodig; de ene om overdag licht te filteren en afzondering te bieden. De andere om licht tegen te houden in de avond en de vroege ochtend. Als je het licht helemaal wilt tegenhouden, zijn gordijnen de aangewezen weg. Gordijnen die over de hele lengte van de kamer lopen scheppen volledige duisternis.

De meubels opstellen

Voordat je gordijnen of jaloezieën kiest, richt je je meubels in. Waar een werkplek, bed, of bank onder het raam staat, werken jaloezieën goed. Je zou nooit drempelloze gordijnen kiezen, want die zijn niet passend. Een jaloezie is in dit geval qua esthetiek een veel aantrekkelijkere oplossing.

De grootte en het type van het raam

De supermodellen van de raamwereld zijn klassieke dubbele draairamen of openslaande deuren! Beide zien er prachtig uit met gordijnen en jaloezieën. Grote glazen wanden zonder omlijsting moeten zorgvuldig bestudeerd worden. Smalle ramen bij het plafond in bedden kunnen moeilijk te hanteren zijn, en als het licht niet in goede banen geleid kan worden, kunnen ze problemen veroorzaken. Als je met bestaande ramen werkt, probeer ze dan allemaal op dezelfde hoogte te houden.

Kinderkamer

Het is uiterst moeilijk om een behandeling te kiezen als de kinderen klein zijn. Hoewel gordijnen superieure lichtbeheersing bieden, kunnen in een kleinere kamer jaloezieën praktischer zijn. Als je voor een rolgordijn kiest, maak het dan langer en breder dan het raam om te voorkomen dat er licht naar binnen lekt. Gordijnen moet je zo dicht mogelijk tegen het plafond hangen, of nog beter, met een pelet erboven om het licht buiten te houden. Licht zal over het plafond zweven als gordijnen aan roeden worden opgehangen.

https://www.raamdecoratie.com

Gerelateerde artikelen

Waterdamp branden zijn veilig voor kinderen

De diverse mogelijkheden met L-elementen

Opslagruimte Amsterdam nodig?